Дали провајдерите на социјалните мрежи подлежат на (посуштинска) регулатива?

Автор: Бојана Русевска, студент на правни студии при Правен факултет ,,Јустинијан Први" На 15 март 2019 година, Брентон Тарант застрела 50 лица за време на терористички напад врз две џамии…

Continue Reading Дали провајдерите на социјалните мрежи подлежат на (посуштинска) регулатива?

Финансиски аспект на коронакризата во Македонија

Автор: Ивона Стојчевска, студент на мастер студии финансово право при Правен факултет ,,Јустинијан Први" Во периодот од 1970 до 2011 год. во светот, според статистиката на ММФ (Меѓународен Монетарен фонд)…

Continue Reading Финансиски аспект на коронакризата во Македонија

Разговор со Мирослав Драганов на тема – Инвестицијата во себе е најквалитетната инвестицијата која може да ја направите во вашиот живот.

Инвестицијата во себе е најквалитетната инвестицијата која може да ја направите во вашиот живот. Вие како студенти инвестирате минимум четири години од Вашиот живот, зошто да не ја искористите оваа…

Continue Reading Разговор со Мирослав Драганов на тема – Инвестицијата во себе е најквалитетната инвестицијата која може да ја направите во вашиот живот.

Цврсти темели за поблаг исход

Автор: Милијана Богданоска, студент на Правен факултет ,,Јустинијан Први" Кога зборувам за исход  мислам на здравствен биланс но и на економски и социјални последици после оваа напаст. Тоа по мене…

Continue Reading Цврсти темели за поблаг исход

ЖРТВИТЕ – БЕЗГЛАСНИ БУКВИ НА ОПШТЕСТВЕНИОТ СИСТЕМ

Автор: Ивана Балтовска, студент на мастер студии казнено право при Правен факултет ,,Јустинијан Први" „Го откривам сторителот кога точно ќе ја идентификувам жртвата.” – кажал Георг Симон, познат белгиски криминолог.…

Continue Reading ЖРТВИТЕ – БЕЗГЛАСНИ БУКВИ НА ОПШТЕСТВЕНИОТ СИСТЕМ

Јустиција – гласот на модерниот студент по право

Јустиција е правно списание кое го издава ЕЛСА Северна Македонија како дел од активностите насочени кон правна едукација и усовршување на студенти по право, преку дополнително истражување и збогатување на…

Continue Reading Јустиција – гласот на модерниот студент по право

Излезот ограничен, семејното насилство интензивирано

Автор: Сара Поповска, студент на правни студии при Правен факултет ,,Јустинијан Први Криза во светски форми и размери. Состојба на константен страв, паника и искушение. За жал сведочиме една глобална…

Continue Reading Излезот ограничен, семејното насилство интензивирано

Разговор со Бојан Петровски – Претседател на НМСМ, за учество на младите во процесот на донесување на младински политики

Најпрво, кој е Бојан Петровски и како би се опишале вие? Бојан е млад активист од Скопје.  Преку  10 години активен во младинскиот сектор, по идеологија “зелен“ екологист, борец за…

Continue Reading Разговор со Бојан Петровски – Претседател на НМСМ, за учество на младите во процесот на донесување на младински политики