Колумна: Неделата како неработен ден

Автор: Памела Павловска - студент во втора година правни студии на Правниот факултет “Јустинијан Први “Take time to appreciate employees and they will reciprocate in a thousand ways.”  -Bob Nelson  …

Continue Reading Колумна: Неделата како неработен ден

Еднаквоста на жената во општеството – сведена на популаризирана фарса или реалност?

Автор: Ивана Аспорова - студент на додипломски студии на Правен факултет "Јустинијан Први" - Скопје Значајноста на жената во општеството, се повеќе и повеќе се зголемува, гледано во поширок контекст…

Continue Reading Еднаквоста на жената во општеството – сведена на популаризирана фарса или реалност?

Не молчи, пријави говор на омраза!

Автор: Ангела Анѓеловска, студент на мастер студии по казнено право при Правен факултет ,, Јустинијан Први" Oд неодамна сме сведоци на зголемениот број на случаи на заразени од КОВИД -19,…

Continue Reading Не молчи, пријави говор на омраза!

Интервју со Маја Вељанова, алумни член на ЕЛСА

1. Маја здраво. Чуден беше по многу основи развојот на деновитево изминативе два месеци. Веруваме дека добро се снаоѓаш со настанатата ситуација и вонредната состојба ширум Светот поради вирусната пандемија…

Continue Reading Интервју со Маја Вељанова, алумни член на ЕЛСА

,,Развојот на технологијата ја донесе дигиталната ера и наместо да поставуваме граници и лимити, требa да поставуваме цели и предизвици” – разговор со Зорица Велковска

Живееме во времето на дигиталната ера, каде огромен број на информации не делат со само неколку клика на нашиот мобилен телефон. Дигитализацијата донесе многу позитивни и корисни промени во начинот…

Continue Reading ,,Развојот на технологијата ја донесе дигиталната ера и наместо да поставуваме граници и лимити, требa да поставуваме цели и предизвици” – разговор со Зорица Велковска

Дали провајдерите на социјалните мрежи подлежат на (посуштинска) регулатива?

Автор: Бојана Русевска, студент на правни студии при Правен факултет ,,Јустинијан Први" На 15 март 2019 година, Брентон Тарант застрела 50 лица за време на терористички напад врз две џамии…

Continue Reading Дали провајдерите на социјалните мрежи подлежат на (посуштинска) регулатива?

Финансиски аспект на коронакризата во Македонија

Автор: Ивона Стојчевска, студент на мастер студии финансово право при Правен факултет ,,Јустинијан Први" Во периодот од 1970 до 2011 год. во светот, според статистиката на ММФ (Меѓународен Монетарен фонд)…

Continue Reading Финансиски аспект на коронакризата во Македонија

Разговор со Мирослав Драганов на тема – Инвестицијата во себе е најквалитетната инвестицијата која може да ја направите во вашиот живот.

Инвестицијата во себе е најквалитетната инвестицијата која може да ја направите во вашиот живот. Вие како студенти инвестирате минимум четири години од Вашиот живот, зошто да не ја искористите оваа…

Continue Reading Разговор со Мирослав Драганов на тема – Инвестицијата во себе е најквалитетната инвестицијата која може да ја направите во вашиот живот.

Цврсти темели за поблаг исход

Автор: Милијана Богданоска, студент на Правен факултет ,,Јустинијан Први" Кога зборувам за исход  мислам на здравствен биланс но и на економски и социјални последици после оваа напаст. Тоа по мене…

Continue Reading Цврсти темели за поблаг исход

ЖРТВИТЕ – БЕЗГЛАСНИ БУКВИ НА ОПШТЕСТВЕНИОТ СИСТЕМ

Автор: Ивана Балтовска, студент на мастер студии казнено право при Правен факултет ,,Јустинијан Први" „Го откривам сторителот кога точно ќе ја идентификувам жртвата.” – кажал Георг Симон, познат белгиски криминолог.…

Continue Reading ЖРТВИТЕ – БЕЗГЛАСНИ БУКВИ НА ОПШТЕСТВЕНИОТ СИСТЕМ