За ELSA

Сектори

СТЕП

Еден од клучните сектори на ЕЛСА е и Програмата за студентска размена и пракси или СТЕП/STEP (Student Trainee Exchange Programme). СТЕП им овозможува на студентите по право да го аплицираат своето знаење во практиката. Она што го прави СТЕП посебен е што праксите кои им ги нуди на студентите се одвиваат во различни земји низ Европа и светот.

На тој начин, преку СТЕП, практикантите имаат можност да живеат определено време во странство, кое не може да биде пократко од две недели и подолго од две години. За посетувањето на праксата практикантите добиваат определен месечен надоместок или им се покриени тамошните трошоци. Сместувањето и грижата за практикантот ја води локалната ЕЛСА група.

Праксите се одвиваат во правни фирми, консултантски друштва, невладини организации, банки и институти, но и во јавни администрации, судови и Влади. Се аплицира со пополнување на електронска апликација која може да се добие од Потпретседателот за СТЕП на адресата vpstep@elsa-rm.org.mk.

Основен услов за аплицирање е апликантот да е студент по право и член на Европското здружение на студентите по право - ЕЛСА. Освен тоа, треба да ги исполнува и дополнителните услови предвидени од конкретниот работодавец. Најчесто, тоа се познавање на определен јазик и знаење од конкретна област на правото.

СТЕП е уникатна можност за сите студенти по право кои сакаат да стекнат интернационално искуство во правото и да ги запознаат своите европски колеги преку практикување право, но истовремено и да патуваат и осознаваат нови места и култури.

Останати настани

СТЕП во Македонија

 

My traineeship in Macedonia gave me the unique opportunity to get

...

повеќе...
Повик за истражувачи на истражувачка тема –the European Compliance Benchmark.

Драги ЕЛСАши,

  Ми претставува голема чест што ќе ви ја претставам Ед...

повеќе...
Институционална посета на Основен суд Скопје 1 -Скопје

Ве известуваме дека во рамки на отворените денови на судството како ЕЛСА член

...

повеќе...

Борба против семејното насилство

Зборот "семејство" е топол збор кој асоцира на љубов, слога, сплотеност

...

повеќе...

Повик за учество на ЕЛСА МООТ натпревар пред Европскиот суд за човекови права

 

Со огромно задоволство го објавуваме повикот за РЕГРУТАЦИЈА на НО

...

повеќе...